Szájsebészet

FOGELTÁVOLíTÁS, SEBÉSZI FOGELTÁVOLíTÁS

Sok esetben mire a páciensek eljutnak a szájsebészhez már eldőlt a fog sorsa, hogy el kell távolítani. Vagy mert nagyon letörött és nem lehet már rá pótlást készíteni, vagy mert begyulladt és már komoly gondokat okozott vagy a fogágybetegség miatt úgy meggyengült(mozog), hogy nem megtartható már. A páciensek nagy része mindig aggódik, hogy vajon el lehet-e majd jól érzésteleníteni, nem fog-e fájni a foghúzás. Szerencsére manapság már olyan jó minőségű fogászati érzéstelenítőszerek vannak, amelyekkel a gyulladtabb fogakat is teljes mértékben el lehet érzésteleníteni és a beavatkozást fájdalom nélkül el lehet végezni. A fogeltávolítás történhet egyszerűen, amikor még a fogóval van mit megfogni és így könnyebben el lehet távolítani a fogat. Viszont ha a fog már letörött, esetleg mélyebben íny alatt helyezkedik el a széle vagy gyökérkezelt fog, mely törékeny; ezekben az esetekben sebészi úton, kisebb műtéti beavatkozással távolíthatóak el. A műtét ugyanúgy fájdalommentesen, rövid idő alatt elvégezhető és gyorsan gyógyul.

BÖLCSESSÉGFOGAK, ELŐ NEM TÖRT VAGY BEÉKELŐDÖTT FOGAK ELTÁVOLíTÁSA

Sajnos evolúciós fejlődésünknek köszönhetően a bölcsességfogaknak már nem jut hely az állkapocsban. Ezért legtöbbször csak félig vagy egyáltalán ki sem tudnak nőni. Ilyenkor több problémát is okozhatnak: fogtorlódást, az előtte lévő fog szuvasodását, a korona körülötti íny gyulladását és ezáltal szájzárat, duzzanatot, lázat. Legrosszabb esetben nagy méretű ciszták is kialakulhatnak a bölcsességfogak körül a csontban. Hogy ezeket megelőzhessük szoktuk javasolni a bölcsességfogak eltávolítását. Mivel ezek még félig vagy teljesen a csontban helyezkednek el, így egy kisebb műtéti beavatkozással távolíthatóak csak el. Helyi érzéstelenítésben, teljesen fájdalommentesen történik a bölcsességfogak felkeresése és eltávolítása. A sebet varratokkal zárjuk a jobb gyógyulás érdekében, melyeket a 7. napon el is távolítunk. Műtét után kisebb kellemetlenség lehet a keletkező duzzanat, és fájdalom, de helyi kezeléssel mindegyik megszüntethető.

ARCÜREGPLASZTIKA, MEGNYÍLT ARCÜREG ZÁRÁSA

A felső fogak gyökerei néhány esetben belenyúlnak az arcüregbe és a fogak eltávolításkor az arcüreg megnyílhat. Ilyenkor egy kommunikációs nyílás keletkezik az arcüreg és szájüreg között. Ha ez sürgősen nincs bezárva, akkor krónikus arcüreggyulladás alakulhat ki. Arcüregzáráskor az eltávolított fog helyét precízen összevarrjuk, zárjuk és utána folyamatos kontroll mellett ellenőrizzük a sebgyógyulást.

FOGEREDETŰ CISZTÁK ELTÁVOLíTÁSA, RESECTIO

Számos esetben a gyökértömött fogak csúcsán vagy egy régóta elhanyagolt szúvas fog gyökerének a végén kialakulhatnak krónikus gyulladásos elváltozások, ciszták. Ha a gyökértömés cseréjével nem gyógyíthatók, akkor a fog megtartásának érdekében egy kisebb műtéti beavatkozással a gyökércsúcsot levágjuk/rezekáljuk, majd a gyulladt szöveteket, cisztát teljes körűen eltávolítjuk, így a szervezetet is megszabadítjuk egy góc ponttól.

LÁGYRÉSZEK SEBÉSZETE

Ajakfék, nyelvfék, nyálkahártyaműtétek Főleg gyermekeknél szükség lehet a lenőtt ajakfék, nyelvfék felszabadítására, ami egy pár perces kisebb beavatkozás. Az ajak és a pofa belső nyálkahártyáján gyakrabban keletkezhetnek kisebb kinövések, dudorok, szövetszaporulatok. Ezeket sose szabad elhanyagolni, minden esetben kötelező megmutatni szakembernek, hogy jó- vagy rosszindulatú elváltozással állunk-e szemben. Ezeket általában érzéstelenítés mellett eltávolítjuk, és minden esetben szövettani vizsgálatot kérünk.

IZÜLETI PROBLÉMÁK, FOGCSIKORGATÁS

Az éjszakai fogcsikorgatás vagy a fogak szorítása leggyakrabban életünk egy stresszesebb időszakához köthető. Ilyenkor reggelre fejfájás, tarkókötöttség, a rágóizmok fáradtsága jellemző és a fogak érzékenysége, fájdalma. Hosszútávon ez a fokozott igénybevétel megterheli a rágóizületet és kattogást, fájdalmat okozhat. Izületi problémát okozhat még több fog hiánya, fogazati eltérés. Ilyenkor nincs egyenletesen használva a jobb és bal oldal a rágásban. Hosszabb idő elteltével az izület elkezd kattogni, fájni vagy akár izületi ficam is kialakulhat. Kezelésként a hiányzó fogak pótlása, a kikopott, régi tömések cseréje javasolt, mellyel harmonikusan helyreállítjuk a harapást. Éjszakára harapásemelő sínt készítünk, mely csökkenti az izület terhelését. Sajnos mindig fel kell hívni pácienseink figyelmét, hogy az izületi probléma hosszú idő alatt alakult ki és ugyanígy javulás is csak hosszú idő után várható.

FOGÁSZATI IMPLANTOLÓGIA

A foghiányok pótlására egy modern megoldás lehet a fogászati implantátum, műgyökér. Ezt egy titánból készület csavarként kell elképzelni, amely morfológiáját tekintve különböző méretben, felszínnel és formában található meg a piacon. Ebből adódnak a különböző árak és gyógyulási idők. Egy fog hiánya esetén hatalmas előnye a híddal szemben, hogy a szomszédos fogakat nem kell károsítani, lecsiszolni, hiszen a hiányzó fog helyére bekerül az implantátum/műgyökér és arra a felépítmény, korona. Több fog hiányakor, amikor már nem megoldható rögzített fogpótlás/híd/ készítése a fogorvos a kivehető pótlást javasolja, amely sok esetben a pácienseknek nem csábító. Ilyenkor több implantátum behelyezésével megoldható a rögzített pótlás készítése. Teljes foghiány esetén a kivehető pótlás sok esetben nem eléggé stabil, mozoghat evés és beszéd közben is. Ilyenkor 2 vagy 4 implantátummal stabil kivehető pótlás készíthető vagy több implantátum behelyezésével teljesen rögzített pótlás is. Az implantátum behelyezése előtt szükséges egy teljeskörű fogászati ellenőrzés elvégzése, panoráma röntgen készítése, fogkőleszedés és jó szájhigiéne biztosítása. Ezek az előfeltételei az implantációs pótlás megtervezésének, kivitelezésének és hosszú távon megtarthatóságának.