Porcelán és direkt héjak

A kerámia és a direkt héjak készítése azért különösen sikeres napjainkban, mert nagyon kevés fogállomány eltávolításával járnak - nem szükséges a fogakat rögtön koronázni - ugyanakkor a héjak rendkívül szépek és tartósak is egyben.

Porcelán héj (kerámiahéj, héjkerámia)
A porcelán héj esetében a fog ajak felőli felszínéből 0,5-1 mm-t távolítunk el, majd precíziós lenyomatot veszünk, ami alapján a fogtechnikus elkészíti a kerámiahéjat. A héjat egy következő ülésben ragasztjuk be. A porcelánhéjakkal kiváló esztétikai hatás érhető el.

Direkt héj
A direkt héjat teljes egészében a fogorvos készíti el egy speciális rétegzési technika segítségével különleges minőségű tömőanyagokból.
A direkt héjak legnagyobb előnye, hogy a fogállományból a lehető legminimálisabbat kell feláldozni. A kerámiahéjakkal ellentétben ezek a restaurációk egy ülésben készülnek el, igény szerint egyszerre akár több is.
A direkt héjak kevésbé sérülékenyek, mint a kerámiahéjak, valamint bármikor gyorsan korrigálhatóak (akár színben, akár formában), és nem igényelnek fogtechnikai laborhátteret, aminek következtében olcsóbb az elkészítésük.

Mikor ajánljuk a héjakat?
A fogazat esztétikai hatásában főszerepet játszanak a frontfogak. Héjakkal a frontfogak színét, alakját és méretét is meg lehet változtatni.

Alkalmazási területeik:
zománchibák, szuvasodások és elszíneződések a fog anyagában:
traumák: a fogak metszőéleinek törései:

Mikor nem ajánlott héjat készíteni?
nagymértékben károsodott frontfogak esetén fémmentes koronákat ajánlunk
rossz szájhigiéne
nagyfokú harapási rendellenességek
nagyon erős éjszakai fogszorítás és fogcsikorgatás esetén (részben kivédhető harapásemelő szerkezetekkel)