Implantátum

fogbeulu  

A fogászat egyik legújabb vívmánya, ami hatékonyan oldja meg a fogpótlást a fogbeültetés.

A fogak hiánya, a nem megfelelő rágás gyomorpanaszok okozója is lehet, emellett sokan kellemetlenül érzik magukat amiatt, hogy elvesztették fogukat. A korábbi hagyományos fogpótlási eljárások, néhány esetben nem adnak megfelelő eredményt.

Mikor alkalmazzák a fogbeültetést?

A fogbeültetés jól alkalmazható olyan esetben, amikor egy fog hiánya miatt a beteg nem akarja lecsiszoltatni a két határoló fogat, például, ha mindkettő teljesen ép. Kivehető fogpótlás stabilabbá tételére is rendkívül alkalmas, vagy hogyha kivehető protézis helyett szeretne egy fixen rögzített hidat. Megoldás lehet a fogbeültetés abban az esetben is, hogyha nincs olyan fog, amire rá lehetne helyezni a hidat. A fogbeültetés a csontozat kifejlődése után bármilyen korosztálynál alkalmazható.

A fogbeültetéseknél a legkorszerűbb anyagokat használják, az implantátumok általában tisztán titánból készülnek. Előnye, hogy a csontszövettel szinte teljesen képes összenőni. A fogbeültetéssel pótolt fogak legalább olyan erősek, és esztétikusak tudnak lenni, mint az eredeti fogak. A fogbeültetés különösen nagy szájhigiéniát igényel.

Megfelelő odafigyeléssel és rendszeres fogászati ellenőrzés esetén nem kell tartani a kilökődéstől. Ehhez fontos, hogy helyes fogmosási technikát alkalmazzunk, illetve használjunk fogselymet is a fogközök tisztítására. A fogbeültetés esetén át kell esni néhány szükséges vizsgálaton. Ekkor panoráma röntgent szoktak készíteni. Fogbeültetés csak alkalmas egészségi állapot és az állcsont megfelelő szélessége és vastagsága, valamint jó szájhigiénia mellett lehetséges.

Nem lehetséges fogbeültetés ha
· Nincs megfelelő csontmennyiség
· Rossz szájhigiénia
· Súlyosabb vérképzési betegségek
· Súlyosabb véralvadási zavarok
· Súlyos cukorbetegség, mikrokeringési zavarok
· Rákos megbetegedés
· Jelentősebb harapási rendellenesség
· Túlzott alkoholfogyasztóknál
· Erős dohányosoknál
· Drogfüggőknél

A fogbeültetés menete

A fogorvos először felméri a páciens állapotát, majd egyeztetnek a fogbeültetés lehetőségeiről, hogy hány fogat kíván pótolni és megvalósítható-e. Ennek keretében elkészítik a fogakról a panoráma felvételt és a fogazat gipszmintáját. Ha minden feltétel adott, akkor elvégezhető a fogbeültetés. Ehhez mindenképp steril körülmények szükségesek. A műtét során a fogorvos a foghiány helyén az ínybe metszést ejt, majd az implantátumot (műgyökeret) az állcsontba helyezi és odarögzíti. A fogbeültetés helyi érzéstelenítésben történik, a hatékony érzéstelenítőanyagoknak köszönhetően teljesen fájdalommentesen tudják végrehajtani.

Az implantátumot zárócsavarral látják el, majd az ínyt összevarrják, a megfelelő gyógyulás érdekében. Ezután újabb panorámaröntgent szoktak készíteni, hogy az eredményt nyomon tudják követni.

A varratokat körülbelül 2 hét után veszik ki. A gyógyulási szakasz ezután minimum 3 hónap, ez a műgyökér csontosodásához, valamint a stabil rögzüléshez szükséges, hogy a rájuk terhelődő nyomást elviseljék. Ezalatt a beteg ideiglenes fogpótlást szokott kapni. A tényleges fogpótlás ezt követően történik. Ehhez a fogorvos szabaddá teszi az ínyt az implantátumoknál, hogy hozzáférjen a csavarokhoz. Felhelyezi az ínyformáló csavart, mely a fog helyét alakítja ki az ínyben körülbelül 1-2 hét alatt. Ezután egy lenyomatot vesznek az elkészítendő fogkoronához, melyet rövid idő alatt elkészítenek és felhelyeznek.

Fontos, hogy a fogbeültetés után a páciens rendszeresen járjon kontrollra, hogy a fogorvos nyomon tudja követni a fogpótlás aktuális állapotát és ha kell, korrigálja a hibákat, illetve megtisztítsa a fogat, például eltávolítsa a fogkövet. Mindezek betartásával elkerülhető, hogy a későbbiekben az implantátum kilökődjön.

Allergiás tüneteket, illetve más elfajulást nem tapasztaltak a fogbeültetéssel kapcsolatban. A fogbeültetés legegyszerűbb esete, amikor csak egy foghiányt kell pótolni és a szomszédos fogak épek. Gyakran végzik a fogbeültetést közvetlenül foghúzás után is, amennyiben a csontozat állapota ezt megengedni, gyulladás esetén viszont célszerű kivárni azt az időt, amíg a fog helye begyógyul - ez pár hónap is lehet.

Több – például egymás mellett lévő- foghiány esetén, ahol nem lehetne hidat sem alkalmazni, hatékony megoldást nyújt több implantátum beültetése. Ebben az esetben nincs szükség minden foghiány helyére egy implantátumot behelyezni, 3-4 hiányzó fog esetén is elég 2 darab titán csavart beültetni. Ezekre kerül rá a 3, vagy 4 tagú híd. Nem szoktak igazi fogat, pótolt implantátum foggal összekötni, ugyanis az eredeti fog nem csontosan rögzül, szemben a beültetett foggal. Teljes foghiány esetén is alkalmazható a fogbeültetés. Ebben az esetben az alsó fogívbe 4, a felsőbe pedig 6 titán csavart ültetnek be, melyekre hidakkal rögzítik a fogazatot.

Kivehető fogsort is lehet stabilabbá tenni implantátumokkal. Ilyenkor a kivehető fogsort ezekre a beültetett csavarokra helyezik fel, amin stabil marad és sem beszédkor, sem evéskor nem mozdul el a helyéről.

További információt az implantátumokkal kapcsolatban Fogas kérdések menüpont alatt talál!

 fogbeult
 fogbeulz
 fogbeulx