Cirkónium

Esztétikus Cirkon korona
Cirkónium-oxid

cirkonium1 fA gyógyászatban felhasznált cirkóniumot a cirkonhomok (ZrSiO4) és a cirkonföld (ZrO2) nevű ásványokból nyerhetik. A megmintázott cirkon-váz 1500 C-fokon végzett szinterezési folyamat során éri el maximális szilárdságát, amely kb. 1200 Mpa. (A fogzománc hajlítószilárdsága 200 MPa. A hagyományos teljes porcelán borítókoronák hajlítószilárdsága 120–190 MPa között mozog.) A cirkon szinterezés előtt merítéssel színezhető. Színezésre a teljes VITA színpaletta rendelkezésre áll. A szinterezési folyamat során a színezőanyag mélyen és véglegesen beleég a cirkonba.

ESZTÉTIKUS, mert optikai tulajdonságai megfelelő alapot biztosítanak a kerámia leplezéséhez.

Esztétikai előnyük annak köszönhető, hogy a koronák, hidak nem tartalmaznak fémet, így a fény terjedése a pótlásban és annak környezetében szinte azonos, mint a természetes fogakban. A fémtartalmú fogpótlások ezért mindig sokkal „élettelenebbek”, színük fényben a gondos színválasztás ellenére is túl „tömör” lehet. A fémmentes fogpótlás fényáteresztő képessége természetes.

MEGBÍZHATÓ, mert az elmúlt 10 évben már több millió cirkon korona és híd készült világszerte a páciensek legnagyobb megelégedettségére.

BIOKOMPATIBILIS, mivel nem tartalmaz fémet, ez azt jelenti, hogy az allergia kockázata gyakorlatilag kizárt.

Az előállítás során természetes alapanyagokból indulnak ki. Cirkónium-dioxidot cirkónhomokból és cirkónföldből nyerik. A magas minőségű végtermék szempontjából a megfelelő szemcseméret és az anyag tisztasága nélkülözhetetlen. Ahhoz, hogy a cirkóniumból kerámiát kapjunk, egy kémiai átalakulásnak kell bekövetkeznie.

A kerámiák a definíció értelmében „égetett anyagok”. Az égetési folyamat oxidációhoz vezet. A cirkóniumból (Zr) oxigén felvétele mellett (O2) cirkónium-dioxid (ZrO2) jön létre.

A cirkónium-dioxidból készített teljes kerámiák további gyártási technikákat, CAD/CAM rendszereket igényelnek. Ezúton érhetik el azt a nagyfokú szilárdságot és törési rezisztenciát.

Az utóbbi évek technológiai fejlesztéseinek talán legjelentősebb lépése az ún. CAD/CAM rendszerek (computer aided design/computer aided manufacturing) megjelenése a fogászatban. Lényege, hogy a preparált fogakról vett lenyomat alapján készülő minta adatait egy speciális szkenner letapogatja és a számítógépben rögzíti. Majd ezeket egy nemzetközi gyártó központba továbbítjuk, és ott megkezdődik a fogpótlás cirkóniumvázának „legyártása”.

A cirkóniumváz szilárdságának köszönhetően ma már teljes körhidak is készíthetőek fémmentes megoldással.

Egyetlen hátrányuk, hogy áruk magasabb, mint a fémkerámia fogpótlás ára.