Fogas kérdések

 • Milyen fogkrémet használjak?
  Hihetetlen nagy választékban lehet ma már fogkrémet vásárolni. Nem egyszerű a döntés!
  Lehet kapni többféle márkát, típust, mindenféle árkategóriában. Nem feltétlenül a legdrágább a legjobb, de "gagyi" fogkrémet sem szabad venni! Nem csak esztétikai szempontból fontos a fog tisztán tartása! A fogászati problémák sokszor egészségügyi problémák forrásai lehetnek! Ezért is fontos legalább fél évente ellenőriztetni fogaink állapotát. Nehéz lenne fogkrémet ajánlanom, hiszen ma már annyi féle fogkrém kapható. Egyik jobb, mint a másik! Nem is szeretnék "márkát" ajánlani.

  Olyan fogkrémet kell választani, ami védi a fogainkat, a fogzománcot, friss leheletet ad, kíméli az érzékeny dentint. Persze itt felsorolhatnék még rengeteg dolgot.... Pl. fehérítse a fogaimat, szüntesse meg a fogérzékenységemet. Igen, vannak ilyen fogkrémek is! Pl. az érzékeny fogakra a sensitive fogkrémek. Viszont ha érzékeny a fogunk, akkor már baj van! Irány a fogorvos! :)

 • Milyen fogkefét használjak?
  Pár éve még mindenki a sörteszálú fogkefével sikálta a fogát, minek eredményeképpen a lakosság nagy részének, fognyaki kopása, és fognyaki érzékenysége alakult ki, mely igen heves fájdalommal jár hidegre, melegre, édesre.
  A hosszú ideig tartó helytelen fogmosás kemény fogkefével, nemcsak a fogakat károsítja, hanem az íny visszahúzódását is eredményezi. Gyakorlatilag elsúroljuk azokat. Az íny visszahúzódása miatt a szabaddá vált gyökérfelszín érzékeny lesz, és esztétikailag zavaró. A kemény sörtéjű nem jó!
  Tehát ha fogkefét választunk, akkor ne a kemény, hanem a közepes, vagy még inkább a puha sörtéjű fogkefét emeljük le a boltok polcairól. A puha sörteszálú fogkefék mosási hatékonysága annak ellenére, hogy puha, tökéletes, ugyanis bizonyos márkák esetében a sörteszálak mennyisége tízszeres a hagyományos fogkefékéhez képest. A sűrű szövés miatt a fogkefe sörtéi nem karcolva tisztítanak, hanem szinte törölnek. A fogakon és a pótlásokon képződött friss lepedéket ugyanis egy papírzsebkendővel is el lehet maradéktalanul távolítani, nincs szükség hozzá kemény eszközökre. További előnye a puha sörteszálaknak, hogy minimális nyomóerő hatására behajlanak a legkisebb egyenetlenségekbe is, könnyebben követik a fog domborulatait, és kitűnően tisztítják azokat. Ezeknek a fogkeféknek a használatához kicsi nyomóerőt kell alkalmazni.
  Én személy szerint elektromos fogkefét használok. Érdemes márkásat venni, így hosszú évekig használhatjuk, csak a fejet kell cserélni rajta. Változó, hogy milyen gyakran kell cserélni a kefét, én 1,5-2 havonta szoktam újat venni. Gyakran kérdezik tőlem, hogy hol érdemes megvenni.
  Én ezt az oldalt javaslom: Elektromos fogkefe
 • Érdemes-e szájvizet használni?
  Nagyon sokan csupán a leheletük miatt használnak szájvizet. Pedig a szájvíz a tökéletes száj higiéné alapvető és szerves része. A szájvizek fluoridtartalma ellenállóbbá teszi a fogakat a fogszuvasodással szemben, antibakteriális összetétele pedig csökkenti a foglepedék-képződést és az ínygyulladást.
 • Mire jó a fogselyem?
  A fogselyem cérna vékonyságú selyem szál amit a két mutatóujjra tekerve lehet a fogaink közötti rések kitisztítására használni.A DM-ben vagy Rossmann-ban lehet kapni, néhány száz forint az ára. Egy tekercsen lehet 30-40 méter, ami kitart egy darabig. A fogselyem arra, való, hogy a fogak közé szorult olyan apró ételmaradékokat ki lehessen tisztítani, amit a fogkefe nem visz ki. Tipikusan jellemző esetek az aprómagvas bogyós gyümölcsök: eper, málna, ribizli, szeder. A szálat fentről lefelé haladva kell behúzni két fog közé és fokozatosan úgy húzni felfelé, hogy közben előre-hátra huzogatjuk. A bent ragadt "apróságok" rá fognak tapadni. Nem indulnak bomlásnak a fogak között, arról nem is beszélve, milyen kellemetlen érzés egy ilyen bennszorult apró mag.
 • Miért kerüljem az étkezések között az édességek és a cukros italok fogyasztását?
  Kísérletek kimutatták, hogy az édességek és az édes italok fogyasztásának csökkentése a fogszuvasodás megelőzéséhez vezet. Ennek az az oka, hogy a fogak ritkábban vannak kitéve az étkezések után kialakuló savas vegyhatásnak.
 • Miért fontos a fogak naponta kétszeri megtisztítása?
  Már néhány órával a fogmosás után megkezdődik a foglepedék felépülése a fogfelszínekre. A foglepedék a kiváltó oka a fogszuvasodásnak és a fogágybetegségeknek is, melyek ma Magyarországon népbetegségnek tekinthetők.
 • Hol képződik a foglepedék??
  A helytelen vagy elégtelen fogmosási gyakorlat következtében a fogak és az íny találkozásánál, a fogak között a rágófogak barázdáiban.
 • Mi történik a foglepedék-képződés után?
  A foglepedékben található baktériumok a táplálék cukortartalmát savakká alakítják! A fogak körül kialakuló savas környezet kioldja az ásványi anyagokat a fogzománcból. A gyakori savas hatás idővel fogszuvasodáshoz vezet.
 • Az ínyt is károsítja a foglepedék?
  Igen. A foglepedék baktériumai toxinokat termelnek, amelyek az íny gyulladását okozzák. A kezdeti ínygyulladás még visszafordítható, de a gyulladás tovább terjedésével a fogágy mélyebben fekvő szövetei-csont, csonthártya- is megbetegedhetnek.
 • Miért színeződnek el a fogaim és megelőzhető-e a fogelszíneződés?
  A foglepedék bizonyos ételek és italok pl. a kávé, tea, vörösbor valamint a dohányzás hatására elszíneződhet. A sárgásbarna fogkő a foglepedék elszíneződésével alakul ki. A fogak felszínén folyamatosan képződő, ételmaradékokból és baktériumokból álló foglepedék helyes fogmosási gyakorlattal eltávolítható. A fogkövet csak fogorvos vagy dentálhigiénikus tudja eltávolítani.
 • Biztonságos a fogfehérítés?
  Az eljárás teljesen biztonságos és fájdalommentes. A kezelést megelőzően fogorvos ellenőrzi a teljes fogsorát, szükség esetén kezeli azokat. A Remewhite fogfehérítő gél könnyen, egyszerűen és biztosnágosan használható. Az eljárás nem károsítja a fogakat.
 • Időigényes a fehérítés?
  Alig 1 óra alatt megtapasztalhatja ragyogóan fehér mosolyának varázsát. Összehasonlítva a hagyományos eljárásokkal a Remewhite plazmafényes technológia nagymértékben lecsökkenti az eljárás időtartamát és növeli a kezelés hatékonyságát.
 • Milyen eredményre számíthatok fogfehérítés után?
  A fehérítő eljárás több árnyalatnyi különbséget eredményezhet, amelyet családtagjai, barátai, munkatársai azonnal észrevesznek. A nagyon elszíveződött fogak esetében előfordulhat, hogy további kezelésre is szükség van. Megfelelő életvitellel és szájhigiénével fogainak fehérségét écekig megőrizheti!
 • Mi is a fogászati implantáció és milyen célt szolgál?
  A fogászati implantátum olyan mûvi foggyökér, amelyet a fogorvos azért ültet az állcsontba, hogy arra koronát, hidat, vagy mûfogakat rögzítsen. Az implantátumot elveszített fog helyére lehet beültetni, és az a gyógyulás és a pótlás elkészülte után annak funkcióját képes átvenni. Az implantációs fogpótlás szinte ugyanúgy mûködik, mint annak elõtte a saját fogak. Az implantátumokra készült pótlások nagyon hasonlítanak a természetes fogakhoz, hozzá nem értõk észre sem veszik a különbséget. A hiányos fogazatot helyreállító implantációs fogpótlás javítja a rágást és a beszédet, komfortérzést biztosít, és elõnyösen változtatja meg az arc esztétikáját.
 • Mikor alkalmazzák a fogbeültetést?
  A fogbeültetés jól alkalmazható olyan esetben, amikor egy fog hiánya miatt a beteg nem akarja lecsiszoltatni a két határoló fogat, például ha mindkettő teljesen épp. Kivehető fogpótlás stabilabbá tételére is rendkívül alkalmas, vagy hogy ha kivehető protézis helyett szeretne fixen rögzített hidat. Megoldás lehet a fogbeültetés (implantálás) abban az esetben is, ha nincs olyan fog, amire rá lehetne helyezni a hidat. A fogbeültetés a csontozat kifejlődése után bármilyen korosztálynál alkalmazható.
 • Milyen elõnyei vannak az implantációs fogpótlásnak?
  a., Olyan esetben, amikor csak egy vagy két fog hiányzik, nem szükséges ép fogak lecsiszolásával hidat készíteni.
  b., Rágófog hiány esetén kivehetõ részleges mûfogsor helyett rögzített pótlás, vagyis híd készíthetõ, ami kényelmesebb és könnyebben kezelhetõ, mint a kivehetõ pótlás.
  c., Fogatlanság esetében már kisszámú implantátummal olyan mûfogsor készíthetõ, amely nem mozdul el rágás vagy beszéd alatt. A foghiányos állcsontgerinc állapotától függõen, adott esetben több implantátum behelyezésével akár híddal is pótolhatók a hiányzó fogak.
  d., Megelõzi a fogelvesztés után elkerülhetetlen csont lebontódást.
  e., Azáltal, hogy komfort- és biztonságérzetet nyújt beszéd és rágás közben, megkönnyíti a társas kapcsolatok fenntartását.
  f., Az implantációs fogpótlás révén elkerülhetõ a sokak számára az öregséget jelentõ kivehetõ pótlás viselése.
 • Milyen anyagból készülnek az implantátumok?
  A szervezetbe csak olyan anyag helyezhetõ, amely nem okoz semmilyen károsodást, a szövetek jól viselik, nem lökõdik ki. Az ilyen anyagokat bio-anyagoknak nevezzük, ilyen anyag a titán, amibõl az implantátumok készülnek. Titánból készülnek a csípoprotézisek is. A fogászati implantátumok általában henger vagy csavar alakúak, 3,3-6,0 mm átmérõjüek és 9-16 mm hosszúak. Egyes gyártmányok felszínét olyan, szintén szövetbarát anyaggal vonják be, amely elõsegíti a gyors beépülést a csontba. A fogbeültetéssel pótolt fogak legalább olyan erősek, és esztétikusak tudnak lenni, mint az eredeti fogak.
 • Ki kaphat implantátumot?
  Az ideális jelölt implantációra, aki jó egészségnek örvend, jó a szájhigiéniája és megfelelõ formájú az állcsontjának az a része, ahova az implantátumot el kell helyezni. Ennek a területnek teljesen egészségesnek és gyulladásmentesnek kell lenni. Amennyiben szuvas fogak vannak a szájban, vagy fogágybetegség áll fenn, ezeket a mûtét elött meg kell gyógyítani. Modern eljárásokkal a csont mennyiséget növelni is lehet, amennyiben ez szükséges. Vannak olyan betegségek, amelyek kizárják, vagy megfontolás tárgyává teszik az implantációt, ilyen pl.: a cukorbetegség, vérzékenységi zavarok, bizonyos gyógyszerek szedése, vagy dohányzás. A beteg alapos vizsgálata után dönthetõ csak el, hogy az implantációs mûtét kivitelezhetõ-e.
 • Mikor nem lehetséges a fogbeültetés?
  Ha nincs megfelelő csontmennyiség. Súlyosabb vérképzési, véralvadási zavarok. Súlyos cukorbetegség, mikrokeringési zavarok. Rákos megbetegedés esetén.
 • Milyen kockázata lehet az implantációs mûtéteknek?
  Az implantációs mûtét helyi érzéstelenítésben történik, ennek szövõdményei olyanok lehetnek, mint bármelyik érzéstelenítésnek. Természetesen megfelelõ körültekintéssel ezek kivédhetõk. A mûtét során elõfordulhat a környezõ képletek sérülése (arcüreg megnyitás, idegsérülés), de gondos tervezés és jó mûtéti technika esetében ennek kockázata minimális. Az implantátum kilökõdése ritkán maximum 2 %-ban fordul csak elõ. Jó szájhigiénia és rendszeres ellenõrzés esetében ennek nagyon kicsi az esélye.
 • Hogyan ültetik be az implantátumot?
  Az implantációs fogpótlás különösen körültekintõ tervezést és kivitelezést igényel a fogorvostól és a fogtechnikustól. Az orvos elõször tájékozódik a beteg általános állapotáról, betegségeirõl, gyógyszereirõl. Ezután következik az alapos fogászati vizsgálat. Minden esetben készül röntgenfelvétel, szükség esetén speciális felvételek is. Lenyomatvétel után az ún. tanulmányi minták segítségével, a klinikai vizsgálat és a röntgenfelvétel alapján dönti el a fogorvos, hogy lehetõség van-e implantátum beültetésére. A mûtétet laboratóriumi vérvizsgálat is megelõzheti. Maga a mûtét helyi érzéstelenítésben történik, nincs szükség kórházi bent fekvésre. Nyálkahártyametszés után szabaddá válik az állcsont, amiben az implantátum számára megfelelõ helyet alakítanak ki, behelyezik a mûgyökeret, és a sebet összevarrják. Az implantáció így befedve gyógyul 3-6 hónapig, ez alatt az implantátum becsontosodik (implantátumra ránõ a csont, és ez által rögzül). A gyógyulás ideje alatt adott esetben ideiglenes pótlás is viselhetõ. A mûtét után kisebb arcduzzanat elõfordulhat, de nagyobb fájdalomtól nem kell tartani. Természetesen rendszeres ellenõrzés szükséges ez idõ alatt is. A gyógyulás után a nyálkahártyán kis metszést ejtve felszabadítják az implantátumot, ún. ínyformázó csavart tesznek be. Rövid idõ múlva következik a lenyomatvétel, ami alapján a fogtechnikus mintát készít és elkészíti a fogpótlást. A fogmû szájba helyezése ismét a fogorvos feladata.
 • Miért fontos rendszeresen látogatni a fogorvost?
  Fogorvosa hasznos tanácsokkal tudja ellátni, melyekkel megelőzhető mindkét népbetegség, a fogszuvasodás és a fogágybetegség. Ugyanakkor idejekorán észreveszi a kezdődő betegségeket, mielőtt azok súlyosabbá válnának. A rendszeres fogászati szűréssel nemcsak a fogszuvasodás és a fogágybetegségek, hanem az igen gyakori szájüregi daganatok is megelőzhetőek. A fogorvoshoz fordulás gyakoriságát a fogorvosa határozza meg az Ön igényinek megfelelően.