Info

FOGHÚZÁS UTÁNI TANÁCSOK

Nagyon fontos, hogy a páciens betartsa a foghúzás után az orvos utasításait: nem szabad köpni, öblögetni a húzást követően, mert akkor nem áll el a vérzés, nem alakul ki vérdugó, és folyamatosan vérzik a seb. A fogeltávolítás következtében keletkezett seb akkor gyógyul a leggyorsabban és akkor okozza aránylag a legkevesebb kellemetlenséget, ha gondosan betartja az alábbi tanácsokat!

Amikor az érzéstelenítés múlóban van (kb. 2 óra), egy tabletta fájdalomcsillapítót vegyen be, hogy a keletkező sebfájdalom kellemetlenségét kikerülje. Jó hatású fájdalomcsillapító pl. a Donalgin, a Cataflam, a Mesulid és az Algopyrin.Túl sok fájdalomcsillapítót ne szedjen, mert a gyógyszer nagy mennyiségben méreg. A sok gyógyszertől esetleg szédülés, hányinger, rosszullét léphet fel. Ha a fogeltávolítás után egy-két nap múlva még fájdalmai vannak, keresse fel ismét a fogszakorvost!

Az esetleges utánvérzést tamponráharapással csillapítsa! Csíramentes (steril) gézből <<gyógyszertárban vásárolható Steril Mullap>>2-3 cm hosszú, ujjnyi vastag kemény hengert (tampont) készítsen és ezt a sebre téve harapjon rá. A vérzés legtöbbször ezután néhány perc múlva megszűnik. Öblögetni semmivel (pl. kamilla, sós víz, esetleg víz stb.) nem szabad! Ha „vérízű” a szája, kérjük nyeljen inkább. Fogeltávolítás utáni első napokban lehetőleg magas párnán feküdjön. Foghúzás után bőséges a nyálelválasztás. A rózsaszín nyál még nem vérzés! Ha erős vérzés indulna el és az tamponra sem szűnne meg, keresse fel fogorvosát!

Amíg az érzéstelenítés tart (1-2 óra), ne egyen semmit! Az érzéstelenítés elmúltával az ép oldalon lehet rágni, nem kemény, lehetőleg könnyen emészthető ételeket. A szeszes italokat ez időben kerülje! A „tömény szeszes ital” nem fertőtlenít, esetleg vérzést indíthat meg! Dohányozás minél továbbtartó kerülése ajánlott. A fogeltávolítást követő napokban különösen fontos a száj ápolása. Minden étkezés után öblítse ki a száját. Naponta kétszer legalább mosson fogat, és a kihúzott fog környékén lévő fogakat is súrolja le. Viszonylag erőteljesen kell fogat mosni, és a sebet is át kell dörzsölni a fogkefével. Ilyenkor már az sem baj, ha vérezni kezd a seb. Ha kíméli a foghúzás helyét és nem dörzsöli a fogkefével, akkor a seb begyulladhat, majd csonthártya-gyulladás alakulhat ki, ami nagyon fájdalmas, és csak hosszas kezeléssel szüntethető meg. Ne féljen, hogy megsérti a sebet. (A varratokat rendszerint a 4-5. napon távolítjuk el.) Ha gyulladt állcsontból távolították el a fogat, a fogeltávolítás után láz, esetleg hidegrázás léphet fel. 38 °C feletti láz esetén egy tabletta lázcsillapítót ( Algopyrin) vegyen be! Ha a meglevő duzzanat fokozódik vagy más természetű panaszai lépnek fel, keresse fel a fogorvosát!

RÖVIDEN A FOGPÓTLÁS TISZTÍTÁSÁRÓL

Annak érdekében, hogy Ön több évig használhassa fogpótlását, néhány tanácsot adunk az otthoni szájápoláshoz. Ha Önnek egy vagy több saját foga van (koronával leplezve vagy leplezetlenül), akkor az intenzív fogápolás nagyon fontos. Fogai ápolásához alapvetőn jó minőségű fogkefét használjon, csúszásmentes nyéllel, közép kemény/lágy műanyag sörtével és sík kefefelülettel. A fogtisztítás technikája: kis rezgő mozgásokkal eltávolítjuk a lepedéket, majd masszírozzuk az átmenetet a fognyak és a fogíny között. A tökéletes ápoláshoz a fogkefe mellett más speciális fogtisztító eszköz használata is ajánlott:

-          Fogselyem: a hídpilléreket is a fogínyt fogselyemmel tisztítjuk.

-          Fogközkefe: a fixen ülő pótlás esetén a nagy fogközök jól tisztíthatók speciális kefével.

-          Dentalpicks, illetve fogvájó: különösen nagy fogközök és fogkörüli szabadon álló fognyak ápolására alkalmasak.

A fog-és a szájápolásra saját fogak megléte esetén fluoridtartalmú fogkrémet ajánlunk. Amennyiben egyetlen saját foga sincs, azaz teljesen kivehető fogpótlása van, akkor étkezések után szájvízzel történő öblítést ajánlunk. Szerencsére a modern kivehető fogsorokat éjszakára nem kell egy pohár vízben áztatni. Elegendő a fogsor tisztító tabletták használata. E tabletták mindegyike oxidálószereket, biológiailag aktív fehérjebontó anyagokat és tisztító hatóanyagokat tartalmaz. Néhány perces ápolás után fehérek maradnak a műfogak és üde marad a lehelet. A gondos szájápolás mellett is feltétlenül szükséges s félévenkénti orvosi ellenőrzés.

A XXI. század az allergia évszázada

Az a tény, hogy az elmúlt években ugrásszerűen nőtt azon betegek száma, akik ínygyulladással, nyelvégéssel, szájszárazsággal, ínyduzzanattal az arc területén jelentkező bőrpírral keresték fel orvosukat, és a hosszas-esetenként költséges-vizsgálatok és kezelések után derült ki, hogy a „ludas” a beteg koronája, hídja, kivehető fémlemeze. A civilizáció egyik nagy „mellékhatása” ez, hiszen kisgyermekkorunktól egyre több művileg készített anyaggal érintkezik a szervezetünk, sokan a mosóporok adalék anyagait teszik felelőssé a szervezet korai allergizálódásáért. Felnőttkorunkra immunrendszerünk már túlérzékennyé válik a fémekre, ennek az egyik jele a fogászati fémek iránti allergia. Aki a szájban lévő fémekre allergiás, az általában más fémekre is érzékeny. Nyakláncra, karórára, övcsatra is felléphet allergiás reakció. Ezen betegek száma ma már több százezerre is becsülik, nem lehet a problémát elbagatellizálni. Ha valakinek panaszai vannak, bőrgyógyásszal vagy fogorvossal konzultáljon, és ha úgy gondolja, problémáit a fogászatban használt anyagok valamelyike okozza azt is mondja el a kezelő orvosának. Ezután ha szükséges következhet az allergia vizsgálat! Az a véleményem, hogy az úgynevezett gyors vizsgálati módszerek nem mindig mutatják ki megbízhatóan, hogy a páciens problémáját a fémből készült fogtömés vagy a szájban lévő fogászati fémek okozzák-e. Igazán precízen a fogászati anyagokkal kapcsolatos allergiavizsgálat mutatja ki, hogy milyen anyagokat szabad és milyeneket nem ajánlatos az illetőnél használni. A pontos vizsgálati eredmények birtokában a megfelelő és allergiát nem okozó anyagokat használ a fogorvos a fogászati és fogtechnikai beavatkozások során.

Előzzük meg a fogszuvasodást a fluoridos asztali sóval

A fluor egy fontos nyomelem, amely a talajban fordul elő, és az ivóvízzel jut el a szervezetünkben. Sói fluoridok formájában- Magyarországon általában elégtelen koncentrációban- fordulnak elő az ivóvízben. Ezért szükséges a hiányzó fluorid pótlása.

A fluoridok fogszuvasodást meggátló hatásait két csoportra osztjuk:

1.      A fogak kemény állományát közvetlenül befolyásoló tényezők a fogzománc savoldékonyságánák csökkenése, kristályszerkezetének megváltozása.

2.      A fogak környezetét befolyásoló fluoridhatások a lepedékben, illetve annak közvetítésével hatnak.

A helyileg alkalmazott, magas fluoridkoncentráció gátolja a lepedékben lévő mikroorganizmusok anyagcseréjét, bénítja a mikrobák és baktériumok szaporodását. AWHO álláspontja szerint a hosszantartó helyileg alkalmazott fluorid mesterséges vagy természetes bevitele esetén az általános toxikus hatás nem bizonyítható.

A fluorid lebomlás a szervezeten belül:

-          A szervezetbe kerülő fluorid a csontszövethez kötődik, és a veséken keresztül választódik ki.

-          Az ízületekbe és csontokba be nem épülő fluorid a vizelettel távozik a szervezetből.

-          A szükséges napi fluoridpótlást a vizelet fluoridtartalmának mérésével jól megfigyelhető, és az esetleges túladagolás is kimutatható.

Hogyan mossunk helyesen fogat?

A FOGMOSÁS:

-          célja, hogy megelőzzük a betegséget, a lepedék eltávolításával csillogóvá tegyük a fogakat, üdévé a leheletet;

-          eszköze, a fogkefe (kis fejű, puha vagy közép kemény sörtével) és a fogkrém, amely fluort, baktériumellenes anyagot tartalmaz;

-          időpontja, közvetlenül étkezés után.

A fogmosást mindig a belső fogfelszínen kezdjük.

A fogkefét úgy tartsuk, hogy a sörték a fogat 45°-os szögben érintsék, a sörtevégek így a fogat, az ínybarázdát és részben az ínyt is elérik.

A fogkefét enyhén nyomjuk, hogy a sörték elérjék a fogközöket, és mozgassuk előre-hátra 5-10 másodpercig (nem súroló mozgás), hogy a sörtevégek a helyükön maradjanak.

Az elülső fogak belső felszínei kivételével mindenhol így tisztítsuk.

A rágófelszínek tisztán tartása is rezgető mozgással történik, a sörtevégek elmozdítása nélkül.

Az elülső fogak belső felszíneinek tisztításánál a fogkefét úgy tartsuk, hogy a sörték elérjék az ínyt, az előzőkhöz hasonlóan előre-hátra mozgassuk a fogkefét.

A helyes száj higiénés szokások három legfontosabb eleme:

A fogorvosok egyetértenek abban, hogy az egészséges fogazat megőrzéséhez három elengedhetetlen feltételre szükség van:

1.      Naponta legalább kétszer alaposan mosson fogat!

2.      A fő étkezések között kerülje az édességek és a cukros italok fogyasztását!

3.      Látogassa rendszeresen-legalább félévente- fogorvosát!

(Forrás: Fog ABC, Dr. Gyenes Mónika)