A mûfogsorviselésrõl

Miért van szükség mûfogsorra?

A mûfogsor a már elvesztett fogak pótlásával javítja a megjelenést, valamint biztosítja a rágás és a beszéd zavartalanságát. A mûfogsorviselés az ajak- és az arcizmoknak is támasztékul szolgál, ezáltal megakadályozza az arc foghiány miatti beesését, és visszaadja a harmonikus arcformát.

Mibõl készül a mûfogsor?

A mûfogsorok alapanyaga speciális mûanyag, melyet gyakran fém részekkel is kombinálnak. Anyagából adódóan a fogsort mindig nedvesen kell tartani, mert ha kiszárad, eredeti formája deformálódhat. Ezért, ha nem viseli a fogsort, feltétlenül helyezze azt tisztítófolyadékba vagy vízbe.

Mennyire változtatja meg életét a mûfogsor viselése?

Sok vonatkozásban javulni fog az életminõsége, de vannak dolgok, amelyekre ezentúl több figyelmet kell szentelnie. Az új protézis viselése eleinte kifejezetten kellemetlen, sõt kínos érzést is kelthet, mivel a megszokás rendszerint heteket vesz igénybe. A kezdetben kissé lazának tûnõ fogsorhoz idõvel az arc és a nyelv izomzata is alkalmazkodik, és segít helyben tartani azt. Elõfordulhat, hogy fogsora elmozdul nevetés, köhögés vagy mosolygás alkalmával. Ilyenkor úgy helyezheti vissza protézisét, hogy nyel egyet vagy fogsorát óvatosan összezárja.
A fogsorviselés kezdetén gyakran tapasztalható enyhe nyálkahártya-érzékenység és irritáció, valamint fokozott nyálképzõdés, de ezek a tünetek a megszokási periódus végére megszûnnek.

Tud-e majd enni az új fogsorral?

Igen, de az új fogsorral történõ étkezés, rágás-gyakorlást kíván. Elõször puhább, apróra vágott ételeket kell fogyasztani, ügyelve arra, hogy a rágás során lehetõleg a fogsor mindkét oldalát igénybe vegye. Ellenkezõ esetben a fogsor az egyoldalú terheléstõl megbillenhet, és felsértheti az ínyt. Ha már megszokta az új fogsorát, fokozatosan visszatérhet eredeti étrendjéhez, de legyen óvatos! A túl kemény, nagyon forró, ragadós vagy könnyen morzsálódó ételek továbbra is problémát okozhatnak.

Mennyi ideig viselheti folyamatosan a fogsort?

Új fogsor átvételekor kérje ki errõl fogorvosa tanácsát! Általánosan javasolt, hogy az elsõ napokban folyamatosan, még éjjel is hordja fogsorát, s csupán tisztításhoz vegye ki. Így lehet leggyorsabban megszokni az új fogsort. Az állandó fogsorviselés okozta kezdeti problémákat a fogorvos folyamatosan korrigálja.

Kell-e a mûfogsort alakítani?

Igen, ez idõnként szükségessé válhat, mivel a szájüregben természetes élettani változások mennek végbe, melyek a fogsor illeszkedését is befolyásolják. A kor elõrehaladtával az állcsont, a fogmeder-csont és az íny egyaránt visszahúzódik, így megváltozhat az állcsontok egymáshoz való helyzete. A meglazult mûfogsor stabilitását sokszor ún. "alábéleléssel" helyre lehet állítani. Amennyiben mûfogsora már nagyon elhasználódott és már nem korrigálható, fogorvosa új protézis készítését fogja javasolni.

Megjavíthatja házilag is a mûfogsorát, ha valami problémája van vele?

NEM! Az otthoni javítgatás nemcsak a fogsort teszi tönkre, hanem komoly egészségkárosodást is okozhat! A törött protézist ne próbálja házilag megragasztatni, mert erre a kereskedelemben kapható általános ragasztók alkalmatlanok, mivel azok a szervezetre káros kémiai anyagokat is tartalmazhatnak.Továbbá az általános ragasztó (pl. pillanatragasztó) tönkreteszi a fogsor anyagot is, így később a rendelőben is nehezebben lehet újra összeragasztani. Ebben az esetben valószínüleg újra lenyomatot kell venni a pontos ragasztáshoz.

Szükséges-e a mûfogsorrögzítõ krém használata?

A rögzítõkrém használatának elõnye, hogy növeli használójának biztonságérzetét mind pszichés, mind pedig fizikai értelemben.
• A rögzítõkrém használat közben növeli a stabilitást és a rágóerõt, valamint védi a nyálkahártyát a protézis okozta mechanikai sérülésektõl.
• A krém, ezenfelül, megakadályozza az ételmaradék protézis alá jutását azáltal, hogy kitölti a mûfogsor és az íny közötti hézagot.
• Fontos tudni, hogy a krém elhasznált, rosszul illeszkedõ protézisek rögzítésére és korrekciójára nem alkalmas.

Hogyan mûködik a rögzítõkrém?

A krém anyaga a nyál természetes tapadóképességét növeli. A rögzítõkrém erõteljesen fokozza a nyál viszkozitását, ezáltal stabilizálja a mûfogsort.

Hogyan kell használni a rögzítõkrémet?

A rögzítõkrémet a protézisre kell felvinni (az alábbi ábrák szerint), majd a felvitel után a mûfogsort a szokásos módon a szájba kell helyezni. A krémet nem kell elkenni a mûfogsoron, mert a rágónyomástól egyenletesen eloszlik a mûfogsor belsõ felületén. Behelyezés után várjon néhány percet, és csak utána fogyasszon ételt és italt. A ragasztás után mûfogsorát bármikor könnyedén ki tudja majd venni. A ragasztó esetleges maradványait nedves fogkefével lehet eltávolítani.

Miért kell másképpen tisztítania a mûfogsorát, mint a saját fogaimat?

Alapvetõen azért, mert a természetes fognak és a mûfogsornak különbözõ az anyaga. A mûfogsor különleges ápolást és fokozott gondozást igényel. Ugyanúgy, mint a saját fogainkat, a protézist is minden nap meg kell tisztítani a rárakódó lepedéktõl és ételmaradékoktól, azonban eltérõ anyaga és élettani tulajdonságai miatt a mûfogsorról nehezebb a lepedék maradéktalan eltávolítása.

Miért fontos a mûfogsor tisztasága?

Mert a fogsor tisztasága a szájüreg egészségét is befolyásolja. Részleges protézis viselésekor különös gondot kell fordítani a meglevõ fogak épségének megõrzésére, mivel a fogsorviselés különösen a mûfogsor és a valódi fogak kapcsolódásánál okoz fokozott lepedék-felhalmozódást. Teljes protézis behelyezése elõtt ajánlott az íny, a nyelv és a szájpadlás puha fogkefével történõ tisztítása, mely a lepedék eltávolítása mellett a szájnyálkahártya vérellátását is fokozza!

Elegendõ-e csak fogkrémmel tisztítani a mûfogsort?

Nem, mert a mûfogsor a "hagyományos" tisztítás után nem lesz tökéletesen tiszta és higiénikus. A fogkrémek használatának elsõdleges célja a fogszuvasodás és más, a természetes fogazattal kapcsolatos problémák (pl. ínygyulladás, ínyvérzés) megelõzése.

Létezik-e, hogy a mûfogsora fogköves lesz?

Igen, mert a hiedelemmel ellentétben fogkõ nemcsak természetes fogakon alakulhat ki. A fogkõ a természetes fogakon kívül a mûfogsoron és más fogpótlásokon is lerakódhat a felhalmozódott lepedék elmeszesedése miatt. Ez eleinte sárgásfehér, de idõvel elszínezõdhet. A protézisre lerakódott fogkõ eltávolítása nehéz és esetenként a fogsor anyagának sérülését is okozhatja, ezért a fogkõ protézisrõl való eltávolításával kapcsolatban kérdezze meg fogorvosát!

Megelõzhetõ-e fogkõképzõdés a mûfogsoron?

Igen, megfelelõ tisztítással! A megelõzés alapja a lepedék maradéktalan eltávolítása és az ismételt lepedékképzõdés megakadályozása.

Hogyan tisztítsa meg a mûfogsorát?

Elõször mechanikusan távolítsa el a szennyezõdéseket a fogsorról, majd használjon mûfogsortisztító tablettát. Tisztításkor elõször alaposan öblítse le a fogsort, majd megnedvesített fogkefével vagy kimondott protézis tisztító kefével finoman dörzsölje le valamennyi felületét, az elhorganyozásokat is beleértve. Ügyeljen a bemélyedésekre, valamint a fogak közötti területekre, ahol könnyebben felhalmozódik a lepedék. Ezután használjon tisztítótablettát, mely maradéktalanul eltávolítja a makacsabb szennyezõdéseket a fogsorról, elpusztítja a gyulladást, illetve a kellemetlen leheletet okozó baktériumokat.

Hogyan kell használni a mûfogsortisztító tablettát?

A tablettát a mûfogsorral együtt egy üres pohárba kell helyezni, majd langyos vízzel kell megtölteni a poharat, és hagyni, hogy az oldat kifejtse hatását. Mielõtt használná a tisztítótablettát, olvassa el figyelmesen a mellékelt tájékoztatót, és csak az utasításnak megfelelõen használja azt! Ha befejezte a tisztítást, a visszahelyezés elõtt öblítse le fogsorát. A tisztítótabletta olyan mértékû tisztaságot képes biztosítani Önnek, amire minden nap szüksége van, így javasolt napi egy tabletta használata.