A helyes szájápolás

Ami nagyon fontos – a mechanikai tisztítás!

FOGKEFE: puha sörtés, egyenletes sörtehosszúságú legyen (a márka mindegy, legyen ráírva hogy „soft”). Nem kellenek keresztsörték, rövid-hosszabb vagy gumírozott sörték. Leginkább a Curaprox 5460 nevűt tudom ajánlani, ezt csak gyógyszertárban lehet beszerezni.

A fogkefét úgy kell megfogni, mint egy tollat, ennél jobban nem szükséges rányomni a fogfelszínre, mint ahogy így lehet. A fogmosás lényege nem az erő, hanem a technika. A fogkefét felhelyezzük a fogra úgy, hogy a sörték fele a fogon, fele az ínyen legyen (tehát a fog-íny találkozás megtisztítására kell koncentrálni), majd megdöntjük kicsit a fogkefét úgy, hogy felső fogsornál fentre, alsó fogsornál lentre nézzenek a sörték kb 45°-ban. Ezután apró körkörös mozdulatokkal végighaladunk a fogíven, a külső és belső (szájpad vagy nyelv felőli) oldalon egyaránt, ügyelve a leghátsó fog hátsó felszínének megtisztítására is.

FOGKÖZTISZTÍTÓ KEFE: ugyanaz a funkciója, mint a fogselyemnek, viszont alaposabban tisztít a fogközökben. A márkája nem fontos, a méret (vastagság) pedig a szín függvénye. Adott fogközben az a megfelelő méretű, amely nem siklik túl könnyen, de nagyon erőltetni sem kell a bevezetésekor. Célszerű egy olyan szettet venni első körben, melyben több méret is megtalálható. Bármelyik drogériában vagy gyógyszertárban beszerezhető. Ha nincs szett, először a legkisebbnél eggyel nagyobb méretet érdemes kipróbálni, majd a tapasztalatoknak megfelelően váltani, ha szükséges. Bevezetése a fogközbe oldalról történik, nem felülről, mint a fogselyemé. Fogkrém nem kell a használatához, egy fogköz megtisztítása után vízzel leöblítjük, majd megtisztítjuk a következő fogközt, és így tovább.

FOGSELYEM: szűk fogközökben javasolt a használata, melybe a legkisebb fogköztisztító kefe sem vezethető be. Az egyik fog oldalsó, szomszédos fog felé tekintő felszínéhez nyomva kell bevezetni a fogközbe, így elkerülhető az ínysérülés.

Ami kevésbé fontos – a kémiai tisztítás

FOGKRÉM: teljesen mindegy, milyen típusút használunk. Nagy különbség nincs a fogkrémek között.

SZÁJVÍZ: rendszeres használatára nincs szükség, mivel ekkor kellemetlen mellékhatásai jelentkezhetnek.